Over onze diensten

Ben je onbekend met onze diensten dan kun je hier een paar dingen lezen over de kerkdienst, zodat je je een beetje vertrouwder voelt als je het eens gaat proberen.

Hoe ziet een kerkdienst eruit?

Het is niet zo makkelijk een goed antwoord op deze vraag te geven. Het is te eenvoudig om te zeggen: kom eens kijken. Je kent de kerk niet of nauwelijks. Of je hebt er een heel specifiek beeld van. Of je denkt dat je als buitenstaander wel direct zult opvallen … . Daarom willen we toch een paar dingen over de kerkdienst vertellen, zodat je je een beetje vertrouwder voelt als je het eens gaat proberen.

Waar en Wanneer?

De belangrijkste kerkdiensten staan steeds onder de tab kerkdiensten vermeld. Op verreweg de meeste zondagen is er om 09:30 uur een kerkdienst in de Nebokerk. Je vindt het kerkgebouw in Rotterdam-Lombardijen aan de Smeetslandsedijk 280.

Welke regels gelden er?

Er zijn in de Nebokerk geen bijzondere kledingvoorschriften. Je trekt gewoon aan wat je zelf het prettigst vindt zitten. Sommige kerkleden kiezen voor ‘zondagse kleding’, maar dat is omdat zij dat zelf het plezierigst vinden. Je kunt in de kerkzaal gaan zitten waar je wilt.Er zijn geen gereserveerde plaatsen. Als je voor het eerst komt, wil je waarschijnlijk niet opvallen. Je kunt dus gaan zitten waar je wilt, ook onopvallend op een van de achterste rijen.

Wat gebeurt er in een dienst?

We beseffen dat een kerkdienst een vreemde gewaarwording kan zijn als je het niet gewend bent. Zo zingen we samen een aantal liederen. Sommige zijn oud van tekst en melodie, andere zijn een stuk moderner. Meezingen is niet verplicht. In alle diensten wordt een beamer gebruikt en worden de teksten op een scherm geprojecteerd. Je kunt bij de ingang een exemplaar te leen pakken. Aan het begin staan 150 psalmen, liederen die direct ontleend zijn aan het gelijknamige Bijbelboek. Daarop volgen 491 gezangen.

Een belangrijk deel van de dienst bestaat uit het lezen uit de Bijbel en de preek. In de preek wordt het gedeelte uit de Bijbel uitgelegd. Daarbij wordt altijd een poging gedaan er betekenis voor vandaag aan te geven.
Verder wordt er in de kerkdiensten gebeden. In het gebed spreken we met en tot God. Zo vragen we God om ons te helpen de Bijbel goed te begrijpen. We leggen moeilijke vragen voor Hem neer, bijvoorbeeld over mensen die ernstig ziek zijn. We danken Hem voor de goede dingen die we mogen ervaren.

We kunnen je hier slechts een globale indruk geven. Soms zijn er bijzondere elementen zoals de doop van een kindje of het avondmaal. Een kerkdienst duurt in de Nebokerk ongeveer 60 à 75 minuten. Na elke ochtenddienst is er de gelegenheid om een kopje koffie of thee te blijven drinken. We begroeten je daarbij graag: het mag, maar er bestaat geen verplichting.